×

×

verhoeven de ruijter,
ideeën voor stad en land

Alle Stedenbouw Landschap Openbare ruimte Conceptontwikkeling

Steenbreek op Flight Fourm

Locatie:
Eindhoven
Ideeën voor:

Flight Forum C.V.

Samen met:

Rob van Midden (Flight Forum C.V.), Paul van Eck (Accent Adviseurs), Daan Janssen, Nout Sterk (Studio Redd)

Eindelijk is het dan zover, op Flight Forum gaat de schop in de (asfalt)grond! Sinds 2016 is ons bureau betrokken om na te denken hoe het vestigingsklimaat op dit bijzondere bedrijventerrein kan verbeteren.
Het vergroenen van de openbare ruimte, het maken van fijne verblijfsplekken en logische routes is een van de onderwerpen waarop Flight Forum wil verbeteren.  Het herinrichten van de openbare ruimte op het kantorencluster is dan ook een belangrijk onderdeel van de transitie.In een intensief proces met gebruikers en eigenaren kwamen we tot een plan waarbij we twee derde van het asfalt eruit snijden en vervangen door  ruige, robuuste, plantvakken. In het groen komen plekken om te werken, lunchen, borrelen, wandelen of relaxen. De entrees worden voorzien van een zitelement met daarop het huisnummer verwerkt. De entrees worden daardoor leesbaar en vindbaar voor bezoekers.

Tussen de beplanting ontstaat een heldere loopas die aan beide zijdes uitkomen op een 'koppelplein'. Op deze plek komt een grote boombank, wordt ruimte gegeven aan bijeenkomsten zoals een netwerkborrel of barbecue, maar het is ook een goede plek voor de inmiddels goedbezochte foodtrucks.  

Klimaatadaptief ontwerp

Klimaatverandering zorgt voor hevigere regenbuien en de zomerse dagen zijn heter en perioden van droogte langer. De groene metamorfose zorgt voor een aangenamere omgeving met bomen voor schaduw en beschutte verblijfsplekken tegen windval. Bovendien verbetert de vlinder- en bijenlokkende beplanting de biodiversiteit.

Het hemelwater dat op de gebouwen en openbare ruimte valt, koppelen we af en vangen we op in ondergrondse infiltratiekratten. Hiermee kunnen we het water vasthouden op de piekmomenten, maar door de capillaire werking van de kratten voorziet het de beplanting in droge tijden juist van water. Hiermee kunnen de plantvakken tot wel een maand zonder externe bewatering.